Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών, που απλώνονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Εκτός από τη δημιουργία νέων χώρων, η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση, την αποτελεσματική συντήρηση και την ορθή αξιοποίηση των υφιστάμενων που σε μερικές περιπτώσεις έχουν σημαντικές ελλείψεις.​ Η “υιοθεσία” αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών μπορεί να έχει πολύ άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο για την πόλη καθώς μπορούν να αναβαθμιστούν και να παραδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς αξιοποίηση από μικρούς και μεγάλους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας. ​

Κονιστρα Πετραλωνων

Ύστερα από μια δεκαετία εγκατάλειψης και παρακμής, ένας ακόμη πολύτιμος χώρος πρασίνου και άθλησης, το ιστορικό πάρκο της Κονίστρας στα Πετράλωνα, επανεντάσσεται στη ζωή των Αθηναίων. Πρώτο βήμα για την ολική ανάπλαση του χώρου είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των δύο γηπέδων μπάσκετ και του γηπέδου τένις που βρίσκονται εντός του πάρκου, η οποία έγινε μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Για το έργο της ανακατασκευής, έγινε αποδοχή της δωρεάς από τη Novibet και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέσω της πρωτοβουλίας εταιρικής υπευθυνότητας Giant Heart. Η Νovibet, επιτελεί ένα σημαντικό έργο, καθώς -ανταποκρινόμενη σε αιτήματα πολιτών- ανακαινίζει γήπεδα σε γειτονιές, με σκοπό όλα τα παιδιά να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΠΑΤΗΣΙΑ

Δύο ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, πλήρως ανακαινισμένα και εκσυγχρονισμένα, παραδόθηκαν στους κατοίκους της γειτονιάς των Πατησίων (Aγίας Παρασκευής και Σίφνου). Η  παρέμβαση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Euroleague Basketball και της εταιρείας ΒΚΤ. Συγκεκριμένα, η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «One Team» της Euroleague Basketball που πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκές πόλεις σε συνεργασία με τα Special Olympics, τους συνεργάτες/χορηγούς και τις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η εικόνα των γηπέδων άλλαξε ριζικά χάρη στην επισκευή των αθλητικών δαπέδων, την αντικατάσταση των στεφανιών και τη βελτίωση του φωτισμού. Κατά την παράδοση των δύο αθλητικών χώρων, διοργανώθηκε τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 με τη συμμετοχή παιδιών από το Αθλητικό Σωματείο «Ανταίος» και τις γύρω περιοχές.

ΑλσοΣ Λογγινου

Στο Άλσος Λογγίνου στο Μετς αναβαθμίστηκε η παιδική χαρά και το γήπεδο μπάσκετ καθώς και όλο το πάρκο με την πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Το πάρκο αναγεννήθηκε με περισσότερες από 2.500 νέες φυτεύσεις σε μια έκταση 750 τ.μ. με στόχο την τόνωση της βιοποικιλότητάς του. Στο ανακαινισμένο γήπεδο μπάσκετ και τον παρακείμενο τοίχο, δύο νέοι εικαστικοί, ο Μάριος Μαρκάτης και ο Ιάσονας Κουτσουρής, δημιούργησαν δύο πολύχρωμα γκραφίτι. Η παιδική χαρά απέκτησε έντονα, ζωντανά χρώματα, νέο σύγχρονο εξοπλισμό, νέα όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών αλλά και εξοπλισμό κατάλληλο και για ΑμεΑ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Στην καρδιά του Εθνικού Κήπου, η παιδική χαρά μεταμορφώθηκε σε έναν πρωτοποριακό και ασφαλή χώρο παιχνιδιού και διασκέδασης για παιδιά όλων των ηλικιών. Τα όργανα και τα παιχνίδια σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τον ιστορικό Κήπο της πόλης, με φυσικά υλικά, ώστε να εντάσσονται λειτουργικά και αισθητικά στο περιβάλλον του. Η ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς του Εθνικού Κήπου, έκτασης 2,5 στρεμμάτων, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», με δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ από τους Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Μια σύγχρονη, ασφαλή και  υψηλών προδιαγραφών παιδική χαρά δημιουργήθηκε στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνδυάζοντας τη διασκέδαση και το παιχνίδι με την ιστορική γνώση. Σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, υποδομές και νέος αστικός εξοπλισμός, συνθέτουν έναν ξεχωριστό χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης. Η ανακαίνισή της αλλά και η μελέτη για την ευρύτερη αναμόρφωση του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». 

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Oι μικροί Αθηναίοι απολαμβάνουν μια υψηλών προδιαγραφών παιδική χαρά κάτω από τον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο και ασφαλές σύμπλεγμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια, το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί πρόταση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» (ΕΛΛΕΤ), η οποία ανέλαβε την εκπόνηση των μελετών, ενώ η υλοποίηση έγινε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου».
Βασικές αρχές του σχεδιασμού είναι η επιλογή των φυσικών υλικών, καθώς και ο σεβασμός και ανάδειξη της γειτνίασης με τον βράχο της Ακρόπολης.
Η παιδική χαρά περιβάλλεται από τον ανανεωμένο κήπο, στον οποίο συντηρήθηκαν οι υφιστάμενες φυτεύσεις και ενισχύθηκαν με νέες, με στόχο τη δημιουργία ενός Αττικού μεσογειακού αισθητήριου κήπου, που θα διεγείρει τις πέντε βασικές αισθήσεις.

Αμπελοκηποι

Στην περιοχή των Αμπελοκήπων, δύο παλιές αθλητικές εγκαταστάσεις «μεταμορφώθηκαν» μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Σε συνεργασία με τη Novibet και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μέσω της πρωτοβουλίας εταιρικής υπευθυνότητας “Giant Heart, τα δύο νέα, σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ είναι τώρα έτοιμα να υποδεχτούν τους Αθηναίους κάθε ηλικίας που αγαπούν την άθληση. Οι εργασίες ανάπλασης, μεταξύ άλλων, περιλάμβαναν βαφή του δαπέδου, διαγραμμίσεις, αλλαγή των ταμπλό, νέες μπασκέτες, βάψιμο των περιμετρικών τοιχίων, καθώς και αναβάθμιση του φωτισμού με νέους προβολείς για την ασφαλή χρήση του γηπέδου τις βραδινές ώρες.

Πλατεια Καλλιγα (Καραμανλακη)

Στα κάτω Πατήσια και συγκεκριμένα την Πλατεία Καλλιγά που αποτελεί ορόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σημαντική παρέμβαση. Πρόκειται για την ολική ανάπλαση του χώρου  με φυτεύσεις, καινούργια παγκάκια, σιντριβάνι και αντικατάσταση του δαπέδου με κυβόλιθους. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος Υιοθέτησε την Πόλη σου, η Visa προχώρησε στη δωρεά μιας ολοκαίνουργιας, περιφραγμένης παιδικής χαράς. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλε και ομάδα των κατοίκων της περιοχής που εξασφάλισε τη δωρεά για το συντριβάνι.

Παιδικη χαρα στο Μεταξουργειο

Στην περιοχή του Μεταξουργείου μια «ανάσα» από την Πλατεία Αυδή και τη Δημοτική Πινακοθήκη δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση μια υπερσύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά. Πρόκειται για έναν όμορφο, ασφαλή και λειτουργικό προορισμό για τα παιδιά με μία μεγάλη διαδρομή παιχνιδιού με πολλές διακλαδώσεις, ώστε το κάθε παιδί ή η ομάδα του να επιλέγουν -ανάλογα και με την ηλικία τους- το είδος δραστηριότητας που τους ταιριάζει. Η παιδική χαρά είναι κατάλληλη και προσβάσιμη σε παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

ΝεοΣ ΚοσμοΣ

Δυο αθλητικά κέντρα και δυο παιδικές χαρές στο Νέο Κόσμο, αναγεννήθηκαν με αποκλειστική δωρεά και υλοποίηση από το ‘Ιδρυμα Ωνάση. Τα γήπεδα μπάσκετ που βρίσκονται στο 39ο αθλητικό κέντρο στη συμβολή των οδών Σαρκουδίνου & Κασομούλη και στο 60ο αθλητικό κέντρο στην οδό Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου και τα οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, μετατρέπονται παράλληλα σε χώρους που συναντάται η σύγχρονη τέχνη και ο αθλητισμός με έργα τέχνης που αποπνέουν χαρά και αισιοδοξία από δύο street artists, τους SAME84 και Ath1281. Οι παιδικές χαρές απέκτησαν νέο δάπεδο ασφαλείας και νέα δημιουργικά όργανα παιχνιδιού. Ειδική μέριμνα με αντίστοιχο κατάλληλο εξοπλισμό και για ΑμεΑ.