Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η αξιοποίηση χώρων μικρής έκτασης για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Τα πάρκα τσέπης μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση των αστικών περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Παράλληλα, αναβαθμίζονται μέσα από το πρόγραμμα και υφιστάμενα πάρκα και πλατείες της πόλης.

Παρκο τσεπηΣ – ΑγιοΣ ΑρτεμιοΣ

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με δωρεά της Nova – μέλος της United Group, διευρύνεται το δίκτυο των καινοτόμων βιοκλιματικών χώρων πρασίνου που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, να προσφέρουν ζωτικό χώρο στους κατοίκους και να δώσουν «πνοή» σε πρώην εγκαταλελειμμένους χώρους.  

Παρκο ΤσεπηΣ – Πετραλωνα

Ένα ακόμα «πράσινο» σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, δημιουργήθηκε στον πεζόδρομο Δημητρίου Παυλίδη στα Πετράλωνα. Με τη συμβολή της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος και την επιμέλεια της Οργάνωσης ΓΗ, ο Δήμος Αθηναίων αποκατέστησε έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με νέα παρτέρια τον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Παρκο ΤσεπηΣ – Πατησια

Το νέο βιοκλιματικό πάρκο «τσέπης» στα Πατήσια, έκτασης 230 τ.μ. δημιουργήθηκε με δωρεά της εταιρείας Nova – μέλους της United Group. Τα δέντρα που προϋπήρχαν στο πάρκο, οι ροβίνιες, διατηρήθηκαν ύστερα από την απαραίτητη συντήρηση και συνδυάστηκαν με μια πυκνή φύτευση από 358 θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας, με εντυπωσιακά χρωματιστά φυτά, αλλά και με φυτά έντονης ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το pocket park προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης, καθώς στο κέντρο του τοποθετήθηκαν μονόζυγα, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

ΙαπωνικοΣ ΚηποΣ

Ο πρώτος δημόσιος Ιαπωνικός Κήπος της χώρας δημιουργήθηκε στη θέση του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι. Το νέο θεματικό πάρκο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ., υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας JT International Hellas, και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ο Κήπος κατακλύζεται από στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. O σχεδιασμός και η υλοποίηση έγιναν από την εταρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes.  

Παρκο ΤσεπηΣ – ΚεραμεικοΣ

Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε πάρκο γειτονιάς με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ ενισχύθηκε ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο. 

Παρκο τσεπηΣ – ΚολωνοΣ

Τον Ιανουάριο του 2021, ένα ακόμα πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε στον Κολωνό με δωρεά του Ομίλου “Ηρακλής”. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στις αρχές της αειφορίας και χρησιμοποιήθηκαν μόνο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Παρκο ΦΙΞ

Με δωρεά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Fix Hellas ανανεώθηκε πλήρως το πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια και έγινε μια πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης με 4.500 νέα φυτά, νέες υποδομές και μια υπαίθρια έκθεση από τους σπουδαστές από τα τμήματα Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, που φιλοτέχνησαν τα 27 παγκάκια του πάρκου.

Παρκο τσεπηΣ – Παγκρατι

Το μεγαλύτερο πάρκο τσέπης, έκτασης 750τμ, δημιουργήθηκε στο Παγκράτι με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για ένα οικοσύστημα με περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Παρκο ΤσεπηΣ – Ανω Κυψελη

Το πρώτο πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε στην Άνω Κυψέλη τον Ιούλιο 2020, με τη δωρεά του Deloitte Foundation. Ένας “πνεύμονας” πρασίνου που προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους και τους περαστικούς της περιοχής και αποτελεί σημείο συνάντησης για τη γειτονιά.

Παρκο ΤσεπηΣ – Σεπολια

Στα Σεπόλια δημιουργήθηκε ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη. Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι. Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Φίκου.