Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Η αξιοποίηση χώρων μικρής έκτασης για τη δημιουργία υπαίθριων χώρων πρασίνου σε πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Τα πάρκα τσέπης μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση των αστικών περιοχών και στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς. Παράλληλα, αναβαθμίζονται μέσα από το πρόγραμμα και υφιστάμενα πάρκα και πλατείες της πόλης.

Πλατεια ΣοφιαΣ Βεμπο

Έναν αναμορφωμένο χώρο πρασίνου μέσα στην πόλη απολαμβάνουν οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της πλατείας «Σοφία Βέμπο» από τον Δήμο Αθηναίων. Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», ο δήμος με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της ΦΙΞ Ελλάς ανανέωσε ριζικά την πλατεία στη γειτονιά της Πανόρμου αναδεικνύοντάς τη σε ένα νέο σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και προσφέροντας μία σημαντική “ανάσα” δροσιάς και πρασίνου σε όλους τους Αθηναίους. Προστέθηκαν περισσότερα από 1.120 νέα φυτά που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα και είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε όλο το πάρκο, τοποθετήθηκαν βοτανικές πινακίδες, οι οποίες δίνουν στους επισκέπτες πληροφορίες για τα φυτά. Στον χώρο τοποθετήθηκαν ποτίστρες σκύλων, ταΐστρες και φωλιές πτηνών, καθιστώντας το πάρκο ασφαλές καταφύγιο για την αστική πανίδα. Επίσης, στον κήπο κατασκευάστηκαν “φιλόξενα” νέα παγκάκια για τους επισκέπτες, συντηρήθηκαν τα υφιστάμενα και ανανεώθηκαν όλες οι διαδρομές εντός της πλατείας. 

ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΙΚΙΩΝΗ

Το πάρκο Δημητρίου Πικιώνη στα Άνω Πατήσια ανανεώθηκε ριζικά με την ευγενική χορηγία της VISA. Στο πάρκο τοποθετήθηκε και προτομή του Δημητρίου Πικιώνη, που φιλοτέχνησε η γλύπτρια Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη (1911-1955) και αποτελεί δωρεά της κόρης του αρχιτέκτονα, Αγνής Πικιώνη, προς τον Δήμο Αθηναίων. Η ανάπλαση επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των υποδομών, καθώς και στον εμπλουτισμό και στην αναβάθμιση του πρασίνου με 1.500 νέα φυτά, δημιουργώντας έναν βιώσιμο και λειτουργικό κοινόχρηστο χώρο. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναζωογόνησης της ευρύτερης περιοχής, στην πλατεία Νικολοπούλου που γειτνιάζει με το πάρκο Δημητρίου Πικιώνη έγινε συντήρηση της υφιστάμενης βλάστησης και των υποδομών και προστέθηκαν 350 νέα φυτά. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις επίσης υλοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της VISA.

ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ – ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

Ένα νέο πάρκο τσέπης γεννήθηκε στα Άνω Πατήσια, έτοιμο να προσφέρει στους κατοίκους διέξοδο για ξεκούραση και αναψυχή. Με την ευγενική χορηγία της ελληνικής θυγατρικής STIHL, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», έγιναν όλες οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, διαμορφώθηκαν διάδρομοι, εγκαταστάθηκε νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης, αποκαταστάθηκε ο υφιστάμενος αστικός εξοπλισμός, καθώς επίσης αναβαθμίστηκε ο φωτισμός με led για καλύτερο φως και εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, συντηρήθηκε το υφιστάμενο πράσινο, φυτεύτηκαν επιπλέον 620 νέα φυτά και θάμνοι και τοποθετήθηκε χλοοτάπητας. Το παρκάκι στη συμβολή των οδών Μητσάκη και Πολυλά απέκτησε σύγχρονη και ελκυστική εικόνα, αναβαθμίζοντας τη γειτονιά.

Παρκο “Περιβολακι ΕθνικηΣ ΑντιστασηΣ”

Ένας ιστορικός χώρος πρασίνου αναγεννήθηκε μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και με τη συνδρομή της FIX Hellas. Το πάρκο “Περιβολάκι Εθνικής Αντίστασης” στο Κουκάκι απέκτησε περισσότερο φυσικό «χρώμα», καθώς φυτεύτηκαν δέντρα και περισσότερα από 1000 μεσογειακά φυτά, που αναδεικνύουν τον χώρο. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του πάρκου, οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός του ανανεώθηκαν, η υφιστάμενη βρύση επισκευάστηκε, το σύστημα άρδευσης συντηρήθηκε, επεκτάθηκε σε όλο το πάρκο και ανανεώθηκε πλήρως, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκαν κατασκευές φωλεοποίησης εντόμων και πουλιών της αστικής πανίδας, καθώς και βοτανικές πινακίδες για την ξενάγηση του κοινού στον κόσμο των φυτών. Ακόμη, τοποθετήθηκαν παρτέρια με φυτικές αψίδες, νέα καλαίσθητα και άνετα παγκάκια για τους επισκέπτες, καθώς ένας αυτόνομος φωτοβολταϊκός στύλος φόρτισης συσκευών και σύγχρονα καλλισθενικά όργανα γυμναστικής, τα οποία δίνουν διέξοδο σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να γυμναστούν με ασφάλεια σε ένα καταπράσινο και ήσυχο περιβάλλον.  

Τον Οκτώβριο του 2022, το Περιβολάκι απέκτησε ακόμη περισσότερο χρώμα. Σε συνεργασία με τη FIX Hellas, δύο μικρά κτίσματα εντός του πάρκου «στολίστηκαν» με τα έργα δευτεροετών φοιτητών του ΑΚΤΟ.

Παρκο ΤσεπηΣ – ΝεοΣ ΚοσμοΣ

Ο Δήμος Αθηναίων, με την πολύτιμη συμβολή της P&G, δημιούργησε στο Νέο Κόσμο το 9ο πάρκο τσέπης, αναβαθμίζοντας ένα ακόμη σημείο της πόλης, προς όφελος της γειτονιάς. Με την επιμέλεια της Οργάνωσης Γη, ένα αναξιοποίητο οικόπεδο 200 τ.μ. στη συμβολή των οδών Αρτέμωνος και Αετίωνος, μεταμορφώθηκε σε ένα όμορφο πάρκο, σε δύο επίπεδα. Τοποθετήθηκαν τέσσερα παγκάκια και συνολικά, φυτεύτηκαν 140 τ.μ., δημιουργώντας ένα κατάφυτο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν 468 μεσαίοι και χαμηλοί σκιόφιλοι θάμνοι.

ΙαπωνικοΣ ΚηποΣ

Ο πρώτος δημόσιος Ιαπωνικός Κήπος της χώρας δημιουργήθηκε στη θέση του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι. Το νέο θεματικό πάρκο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους αναψυχής στην Αθήνα, έκτασης 3.500 τ.μ., υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας JT International Hellas, και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Ο Κήπος κατακλύζεται από στοιχεία της ιαπωνικής φιλοσοφίας βασισμένης στο «Biophilic Design», έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό που στηρίζεται στην έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον. O σχεδιασμός και η υλοποίηση έγιναν από την εταρεία αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes.  

Παρκο ΤσεπηΣ – Πατησια

Το νέο βιοκλιματικό πάρκο «τσέπης» στα Πατήσια, έκτασης 230 τ.μ. δημιουργήθηκε με δωρεά της εταιρείας Nova – μέλους της United Group. Τα δέντρα που προϋπήρχαν στο πάρκο, οι ροβίνιες, διατηρήθηκαν ύστερα από την απαραίτητη συντήρηση και συνδυάστηκαν με μια πυκνή φύτευση από 358 θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας, με εντυπωσιακά χρωματιστά φυτά, αλλά και με φυτά έντονης ανθοφορίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το pocket park προσφέρεται και ως χώρος ατομικής άθλησης, καθώς στο κέντρο του τοποθετήθηκαν μονόζυγα, τα οποία τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Παρκο ΤσεπηΣ – Πετραλωνα

Ένα ακόμα «πράσινο» σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας, δημιουργήθηκε στον πεζόδρομο Δημητρίου Παυλίδη στα Πετράλωνα. Με τη συμβολή της P&G και της ΑΒ Βασιλόπουλος και την επιμέλεια της Οργάνωσης ΓΗ, ο Δήμος Αθηναίων αποκατέστησε έναν ακόμη «πνεύμονα» πρασίνου σε αυτή τη ζωντανή γειτονιά της πρωτεύουσας, ομορφαίνοντας με νέα παρτέρια τον γραμμικό χώρο του πεζόδρομου, έκτασης 160 τ.μ.

Παρκο τσεπηΣ – ΑγιοΣ ΑρτεμιοΣ

Στον Άγιο Αρτέμιο, σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, γνωστή και ως Γούβα, «γεννήθηκε» το 7ο κατά σειρά pocket park της πόλης. Με δωρεά της Nova – μέλος της United Group, διευρύνεται το δίκτυο των καινοτόμων βιοκλιματικών χώρων πρασίνου που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, να προσφέρουν ζωτικό χώρο στους κατοίκους και να δώσουν «πνοή» σε πρώην εγκαταλελειμμένους χώρους.  

Παρκο ΤσεπηΣ – ΚεραμεικοΣ

Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών μια έκταση 300 τ.μ «μεταμορφώθηκε» σε πάρκο γειτονιάς με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Και σε αυτό το πάρκο ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ ενισχύθηκε ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο. 

Παρκο τσεπηΣ – ΚολωνοΣ

Τον Ιανουάριο του 2021, ένα ακόμα πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε στον Κολωνό με δωρεά του Ομίλου “Ηρακλής”. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στις αρχές της αειφορίας και χρησιμοποιήθηκαν μόνο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Παρκο ΦΙΞ

Με δωρεά της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της Fix Hellas ανανεώθηκε πλήρως το πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια και έγινε μια πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης με 4.500 νέα φυτά, νέες υποδομές και μια υπαίθρια έκθεση από τους σπουδαστές από τα τμήματα Γραφιστικής και Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, που φιλοτέχνησαν τα 27 παγκάκια του πάρκου.

Παρκο τσεπηΣ – Παγκρατι

Το μεγαλύτερο πάρκο τσέπης, έκτασης 750τμ, δημιουργήθηκε στο Παγκράτι με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για ένα οικοσύστημα με περισσότερα από 1.150 φυτά και δέντρα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Παρκο ΤσεπηΣ – Ανω Κυψελη

Το πρώτο πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε στην Άνω Κυψέλη τον Ιούλιο 2020, με τη δωρεά του Deloitte Foundation. Ένας “πνεύμονας” πρασίνου που προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στους κατοίκους και τους περαστικούς της περιοχής και αποτελεί σημείο συνάντησης για τη γειτονιά.

Παρκο ΤσεπηΣ – Σεπολια

Στα Σεπόλια δημιουργήθηκε ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας, με τη συνέργεια του Δήμου Αθηναίων και της «P&G» και την υλοποίηση από την Οργάνωση Γη. Ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε κήπο λεβάντας με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων. Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, την μυρτιά και το θυμάρι. Επιπλέον, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία του Φίκου.